ΑΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΧΑΪΝΗΣ

Οι φάκελοι μαθητών και τα Θρησκευτικά

Κύριε διευθυντά
Στην εφημερίδα της 20ής/9/2017 διάβασα ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «“Κέντρα” πιέζουν για τα Θρησκευτικά – προτρέπουν γονείς να ζητήσουν από το υπουργείο Παιδείας την αλλαγή της ύλης».
Εάν κανείς μετά προσοχής διαβάσει το ρεπορτάζ, και ιδιαίτερα το υπόμνημα γονέως που πρέπει να στείλουν οι γονείς στο υπουργείο Παιδείας, εγείρονται τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1 του Συντάγματος η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα «είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού…». Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

 2. Σύμφωνα με αυτά που γράφει η «Καθημερινή» με την καταγγελία γονέα μαθητή «ο φάκελος περιέχει υλικό από διδασκαλίες πολλών θρησκειών και επιφέρει σύγχυση στην ορθόδοξη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση του παιδιού του…».
 Πήρα από το σχολείο τους φακέλους του μαθήματος της Θρησκειολογίας εκάστης τάξεως, έκαστος άνω των 160 σελίδων, και οι οποίοι έχουν διάφορες επιγραφές και απαράδεκτα και εξωφρενικά εξώφυλλα και εσώφυλλα.
 Αναφέρω: Α΄ Γυμνασίου γράφει: Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία, στον πολιτισμό. Πορεία και ανάπτυξη. Β΄ Γυμνασίου γράφει: Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Πορεία μέσα από αντιθέσεις. Ας μη συνεχίσω για τις υπόλοιπες τάξεις. Για το περιεχόμενο των φακέλων αυτών άλλοι είναι αρμόδιοι. Τα εγκεκριμένα βιβλία των Θρησκευτικών καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τους φακέλους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.
 Θα συνιστούσα στους γονείς των μαθητών, όσοι επιθυμούν, να συγκεντρωθούν και να αναθέσουν σε δικηγόρο, γνώστη του διοικητικού δικαίου και να προσφύγουν στο ΣτΕ με δύο (2) αιτήσεις. Την πρώτη, με την οποία θα προσβάλουν την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τα βιβλία των Θρησκευτικών με αυτά της Θρησκειολογίας, χωρίς να υπάρχει νομική κάλυψη, και τη δεύτερη που θα ζητά την αναστολή της διδασκαλίας της Θρησκειολογίας μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση. Και τούτο διότι, έως ότου εκδικασθεί από το ΣτΕ η υπόθεση, θα έχει λήξει το σχολικό έτος.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση ενήργησε παράνομα για τους εξής λόγους:
α. Αντικατέστησε το μάθημα των Θρησκευτικών με αυτό της Θρησκειολογίας, κατά τρόπο παραπλανητικό, χωρίς νομοθετική ρύθμιση και για την οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να κάνει.
β. Δεν προκήρυξε διαγωνισμό, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία, να συμμετάσχουν και άλλοι στη συγγραφή των βιβλίων αυτών.
γ. Δεν ανακοίνωσε, το σπουδαιότερο όλων, το περιεχόμενο του μαθήματος της Θρησκειολογίας. Ετσι ο καθένας στους φακέλους έγραφε ό,τι ήθελε!
δ. Αυτοί οι πολυάριθμοι «συγγραφείς» εκάστου φακέλου είναι φαινόμενο πρωτόγνωρο για την εκπαίδευση!
ε. Γιατί το υπουργείο ενήργησε παρά την αντίθετη άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραβιάζοντας το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος;
στ. Γιατί το ονόμασε «φακέλους», ενώ είναι κανονικά βιβλία και το μάθημα και οι εξετάσεις στα σχολεία γίνονται βάσει αυτών; η. Γιατί τα βιβλία των Θρησκευτικών δεν εκτυπώθηκαν –ούτε ένα– και τα βιβλία της Θρησκειολογίας εκτυπώθηκαν στο ένα εκατομμύριο αντίτυπα;

 Προκαλώ τον υπουργό Παιδείας να πάει το ν/σ για τη Θρησκειολογία στη Βουλή και αν μπορεί να το ψηφίσει. Αυτό είναι το πιο τίμιο! Μου κάνει εντύπωση τι θα πουν στον κ. Π. Καμμένο, που από αυτόν στέκεται η κυβέρνηση: Ας μην τον εμπαίζουν… Τέλος, η Ιεραρχία της Ελλάδος να λάβει μια σθεναρή και αυστηρή απόφαση τον Οκτώβριο που θα συγκληθεί.

Ιωάννης Θ. Χαΐνης  Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου